
Impact of TCJA on 
Home Mortgage Interest Deductions 

The Tax Cuts and Jobs Act of 2017 (TCJA) has caused some changes in the area of home mortgage interest deductions.  While a good 
amount of existing homeowners will not be impacted due to grandfather provisions that keep certain prior-law rules in place, other 
homeowners will be negatively impacted by a new provision that generally disallows interest deductions for home equity loans for tax years 
2018-2025. This Tax Planning Letter outlines what you need to be aware of regarding TCJA’s impact on home mortgage interest deductions. 

HOME MORTGAGE INTEREST: Pre-TCJA 

Prior to TCJA, a taxpayer was allowed to deduct the interest associated with up to $1 million ($500,000 if married filing separately) of “home 
acquisition indebtedness”. “Home acquisition indebtedness” is debt used to buy or substantially improve a first or second residence. 

Additionally, a deduction was generally allowed for regular tax purposes (i.e. not for AMT) for the interest associated with another $100,000 
($50,000 if married filing separately (MFS)) of “home equity indebtedness”, without regard to the use of the proceeds.  The common thread 
however is that each of these forms of debt must have been secured by a qualified residence. Collectively, deductible home mortgage 
interest is known as “qualified residence interest”. 

The IRS, in Revenue Ruling 2010-25, provided that up to $100,000 of “home acquisition indebtedness” could qualify as “home equity 
indebtedness” to the extent it exceeds the $1 million limit. This is to say that a taxpayer could: 

 treat $1 million of the loan as “home acquisition indebtedness”, and
 $100,000 of the same loan as “home equity indebtedness”. 

So, technically, “qualified residence interest” under pre-TCJA law was actually limited to $1.1 million of mortgage debt ($550,000 for 
MFS). TCJA trims these figures back quite a bit. 

HOME MORTGAGE INTEREST: TCJA 

Under TCJA, for the tax years 2018 - 2015: 

 The “home acquisition indebtedness” limit is reduced, and
 The deduction for “home equity indebtedness” is generally eliminated. 

“Home Acquisition Indebtedness” under TCJA 

TCJA generally allows taxpayers to treat interest associated with 
up to only $750,000 of “home acquisition indebtedness” as 
deductible “qualified residence interest” ($375,000 for married 
filing separately). A grandfather provision for pre-TCJA mortgages 
(explained in more detail later) means that this change will 
primarily impact new (post-TCJA) buyers. 
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“Home Equity Indebtedness” under TCJA 

TCJA generally disallows “home equity indebtedness” interest altogether. Likely this will impact significantly more homeowners than the 
new limits on “home acquisition indebtedness” under the assumption that more homeowners have home equity loans than have 
mortgages in excess of $750,000. 

The IRS has clarified that such home equity loan and line of credit interest remains deductible if the funds are used to buy, build, or 
substantially improve the taxpayer's home that secures the loan (i.e. such loans will fall under the “home acquisition indebtedness” rules 
subject to the new $750,000/$375,000 limits). IRS’ clarification confirms that the actual use of the loan proceeds, not the type of loan, is the 
determining factor as to deductibility (also explained in more detail later). 

$1 Million of “Home Acquisition Indebtedness” Grandfather Rules under TCJA 

GRANDFATHER RULE #1 
TCJA does not impact deductions for interest associated with “home acquisition indebtedness” of up to $1 million ($500,000 for MFS) that 
was consummated: 

 on or before 12/15/17, or
 under a binding contract that was in effect before 12/15/17 to close on the purchase of a principal residence prior to 1/1/18,

so long as the residence is actually purchased before 4/1/18. 

GRANDFATHER RULE #2 
The Pre-TCJA $1 million ($500,000 for MFS) debt limits continue to apply to “home acquisition indebtedness” that was taken out on or 
before 12/15/17 and then subsequently refinanced . . . limited to the extent the amount of the new loan does not exceed the principal balance 
of the old loan at the time of the refinancing. 

Taxpayers Who Can Disregard TCJA Changes 

NON-ITEMIZERS 
Because TCJA almost doubles the standard deductions, may taxpayers may no longer be itemizing their deductions (inclusive of the 
deduction for “qualified residence interest”).  

OTHERS 
 Taxpayers with a moderate amount of “home acquisition indebtedness” and no “home equity indebtedness”.
 Homeowners that, while they have relatively large amounts of “home acquisition indebtedness”, will be unaffected by TCJA due to

the grandfather rules.

Questions?  

For more details on information presented in this Tax Planning Letter or other issues, please feel free to call Roger 
Rossmeisl, CPA direct at (714) 325-0442 or via e-mail at roger@khopatel.com. 

This Tax Planning Letter is assembled by Roger Rossmeisl (from Thomson Reuters sourced content to which Kho & Patel CPAs subscribes) and is intended to provide accurate, general infor-
mation on the matters contained herein and it should not be construed as offering accounting or legal advice or accounting or legal opinion on any specific facts or circumstances.  The contents are 
intended for general information purposes only.  Since tax laws are constantly changing, and are subject to differing interpretations, you are urged to do additional research before acting on the 
information contained in this document. 
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